Veilig wonen

Hoe jij vandaag nog brandveiliger kunt wonen!

Brand voorkomen
Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je de kans op brand verkleinen of voorkomen. Hieronder lees je wat je kunt doen om risico’s op brand te beperken.

Doe de deur dicht

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Hierdoor heb je meer kans om de brand te overleven. Sluit daarom alle binnendeuren in huis voordat je gaat slapen!

Wasdroger

Elektrische apparaten kunnen voor brand zorgen in je woning. De meest voorkomende oorzaak van een apparaat die brand in je woning veroorzaakt is de wasdroger. Zet de droger daarom alleen aan als je thuis en wakker bent. Ook is het belangrijk om na iedere droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken.

Verlichting

Zorg dat je lampen nooit te dichtbij gordijnen en/of meubels plaatst. Hang ook nooit een doek of sjaal over een lamp. Dit kan brand veroorzaken.

Vlam in de pan

Heb je een vlam in je pan? Zet onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit. Zit er vet in de brandende pan? Blus de pan dan nooit met water, dit veroorzaakt namelijk een steekvlam. Doof de vlam in de pan met een passende deksel, zodat het zuurstof in de pan verdwijnt.

Vette afzuigkap

Vet in de afzuigkap verhoogt het risico op brand. Maak de afzuigkap daarom regelmatig schoon om het risico op brand te verkleinen.

Snoerenspaghetti

Wees voorzichtig met verlengsnoeren! Gebruik maximaal één verlengsnoer tussen een elektrisch apparaat en het stopcontact. Gebruik alleen geaarde apparatuur, stekkers en stopcontacten.

Rollen maar!

Rol een kabelhaspel altijd helemaal uit om verhitting te voorkomen. Zet daarnaast ook niks neer op snoeren.

Schone apparaten

Het is belangrijk om je elektrische apparaten regelmatig schoon te maken. Zet daarnaast de apparaten die je niet gebruikt altijd uit (niet stand-by)! Je bespaart niet alleen energie door apparatuur uit te zetten nadat je het hebt gebruikt, maar het is ook veel veiliger.

Rooksignalen

Om brand in je schoorsteen te voorkomen is het belangrijk om je schoorsteen goed schoon te houden. Laat daarom ieder jaar je schoorsteen vegen.

Roken

Roken in huis kan erg gevaarlijk zijn. Als je een sigaret in bed of op de bank rookt en vervolgens in slaap valt, kan je huis snel vlam vatten en de afloop dramatisch zijn.

Opladen telefoon, tablet of andere apparatuur

Elektrische apparatuur, zoals je telefoon of tablet, wordt vaak opgeladen als mensen slapen. Dit kan erg gevaarlijk zijn! Laadt elektrische apparatuur op als je wakker en in de buurt bent. Het is daarnaast verstandig om de stekker meteen uit het stopcontact te halen als je telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen. Hetzelfde geldt ook voor de laders van bijvoorbeeld elektrische fietsen, scootmobiels of hooverboards. Meer tips over veilig opladen? Bekijk dan de infographic

Brand blussen 
Beginnende brandjes kun je zelf doven met water of een blusdeken. Is de brand groter dan een voetbal? Blus de brand dan niet zelf en breng je huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid.

Veilig vluchten 
Heb je brand in huis? Houd je dan aan deze tips!

1. Blijf rustig
2. Waarschuw huisgenoten
3. Vlucht via de afgesproken veilige route naar buiten
4. Sluit steeds de deur achter je
5. Verzamel op de afgesproken plaats buiten
6. Bel 112

10 jaar

Wat is een goede rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht

Tips & tricks

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder

opties

Welke soorten rookmelders zijn er?

Hulp nodig?

Wat is het rookmelderteam?

Hoeveel rookmelders heb jij nodig? 

Zorg ervoor dat jij voorbereid bent. Gebruik onze rookmelderwijzer!

Welke rookmelder in jouw huis?Welke rookmelder in jouw huis?