Tips & Tricks

Hoe onderhoud ik mijn rookmelders?

Het is belangrijk om de rookmelder elke maand te onderhouden!

Schoonmaken
Maak de buitenkant van de rookmelder elke maand stofvrij en schoon met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Zo verklein je de kans dat de sensor in de rookmelder vals alarm geeft! Daarnaast werkt een schone rookmelder beter.

Het schoonmaken kost je maar een minuutje en zorgt voor veiligheid voor jou en je gezin.

Heb je een hoog plafond? Gebruik een borstelkop aan het eind van je stofzuigerslang om de rookmelder schoon te maken.

Batterij
Een rookmelder met een 10-jarige batterij is het meest veilig. Ook heb je er 10 jaar geen omkijken naar. Heb je toch een rookmelder met een 1-jarigebatterij? Zorg er dan voor dat deze tijdig vervangen wordt. Bijvoorbeeld elk jaar als je de klok een uur terug zet naar de wintertijd. En lever de lege baterijen in bij een inleverpunt in de buurt.

Plak een datumsticker op de rookmelder op het moment dat je een nieuwe batterij plaatst. Zo weet je precies wanneer de batterij voor het laatst vervangen is. Ons advies is een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij. In aanschaf misschien iets duurder dan een rookmelder met vervangbare 1-jarige batterijen, maar je hebt ook 10 jaar geen kosten voor nieuwe batterijen. Bovendien hebben de meeste rookmelders een maximale levensduur van 10 jaar, die overeenkomt met de 10-jarige batterijduur. Dus 1 x in de 10 jaar de totale rookmelder vervangen is voldoende. Wel zo makkelijk.

Hoe test ik een rookmelder?
Test je rookmelder elke maand. Je kunt de rookmelder testen door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Heb je een hoog plafond? Gebruik dan een bezemsteel of een paraplu om de testknop in te drukken.

Het is belangrijk dat je de rookmelder goed hoort als deze afgaat. De hoorbaarheid neemt af wanneer er wanden, deuren of een grote afstand tussen jou en de rookmelder zitten. Om te testen of je de rookmelder overal goed hoort is het daarom belangrijk om de rookmelder te testen met gesloten deuren.

Met een decibel app (bijvoorbeeld de app ‘Decibel meter’ of ‘sound level meter’) die je makkelijk op je mobiele telefoon kunt downloaden, kun je controleren of de geluidsfrequentie van de rookmelder goed genoeg is. De geluidssterkte moet overal minimaal 75 decibel zijn. Mocht je de rookmelder niet in elke ruimte (goed) horen, dan adviseren we om koppelbare rookmelders op te hangen!


10 jaar

Wat is een goede
rookmelder?

informatie

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Tips & support

Onze preventieve veiligheidstips

regelgeving

Zijn rookmelders verplicht?

opties

Welke soorten rookmelders zijn er?

Hulp nodig?

Wat is het rookmelderteam?

Hoeveel rookmelders heb jij nodig? 

Zorg ervoor dat jij voorbereid bent. Gebruik onze rookmelderwijzer!

Welke rookmelder in jouw huis?Welke rookmelder in jouw huis?